samenwerken.png
06 maart 2024

Sectoroverstijgende prestatie nodig voor betere samenwerking

Samenwerken in de zorg wordt steeds belangrijker voor patiënten.

Het voorkomt zwaardere zorg en de zorg sluit daardoor beter aan op de behoefte van de patiënt. Dat is precies waar passende zorg over gaat. In het Advies Sectoroverstijgende prestatie leggen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland (het Zorginstituut) uit dat deze prestatie nodig is om samenwerken te stimuleren. De sectoroverstijgende prestatie start eerst binnen de Zorgverzekeringswet. Later wordt deze mogelijk ook domeinoverstijgend ingezet.

Veel sectoroverstijgende samenwerkingsinitiatieven komen nu helaas nog te vaak niet van de grond. Een van de redenen daarvan is dat de reguliere bekostiging niet altijd aansluit op de gewenste praktijk. Een passende structurele bekostiging ontbreekt en er zijn te veel conflicterende financiële prikkels.

Voor de verdere uitwerking van een sectoroverstijgende prestatie zijn bij meerdere partijen vervolgstappen nodig. Het is belangrijk dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Zorgverzekeraars Nederland, de NZa en het Zorginstituut samen aan de slag gaan met een werkagenda om deze vervolgstappen uit te voeren.

Klik hier om het gehele rapport te lezen.